Uroonkológiai tanácsadás - Dr. Ágoston Péter

Dr. Ágoston Péter klinikai onkológus, sugárterapeuta

„A rákos beteg számára az orvos a remény embere”

Dr. Ágoston Péter

Dr. Ágoston Péter

Az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika uro-onkológiai, azaz a húgy- és nemi szervek rosszindulatú daganataival kapcsolatos tanácsadását dr. Ágoston Péter, az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Osztályának főorvosa tartja. A prosztatarák sugárkezelésének specialistájaként számos új terápiás módszert vezetett be munkacsoportjával Magyarországon. Hivatása ellátásához hite és hatgyermekes családjának szeretete, támogató háttere ad meg minden segítséget.

Dr. Ágoston Péter Ajkán született 1969-ben. Középiskolai tanulmányait már Budapesten végezte, az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban. Fizika tagozaton érettségizett. „Itt kaptam útravalóul a fizika és biológia szeretetét, ami később talán abban is szerepet játszott, hogy a sugárterápiás szakma felé fordultam” – mondja.

A Semmelweis Egyetem általános orvosi karán szerzet diplomát (cum laude, 1995). Azóta dolgozik az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás osztályán. 1996 óta az urológiai daganatok, azon belül a prosztata tumorok korszerű sugárterápiája a fő szakterülete.

„Pályázatom beadása előtt fél évig bejártam az intézetbe, és megérintetett az a szoros orvos-beteg kapcsolat, amely a kezelések és a betegkövetés alatt kialakul. Láttam, hogy a sokféle daganattípus kezelése más-más szakmai és emberi kihívásokat kíván. Az onkológiai betegek ellátása változatos, gyorsan fejlődő terület, ugyanakkor komoly lelki és pszichés terhet ró betegre és orvosokra egyaránt. Láttam sikert és sikertelenséget, a gyógyulást és az eltávozást is. Vonzott a hivatás szépsége és nehézsége” – mondja.

1995-től segédorvosként, 1999-től (a sugárterápiás szakvizsga megszerzése után) alorvosként, 2001-től (a klinikai onkológus szakvizsga letétele után) adjunktusként, végül PhD fokozata megszerzését követően 2013-tól főorvosként dolgozik a sugárterápiás osztályon. Három részleg vezetője: a sugárterápiás műtőé, egy 18 ágyas fekvő részlegé és a sugárterápiás centrum legkorszerűbb gyorsítójáé.

„Szakmai pályafutásom az uro-onkológiai betegek ellátása körül bontakozott ki. Büszke vagyok rá, hogy osztályunkon számos, hazánkban új sugárterápiás eljárást vezettünk be ezen a területen. Munkacsoportunkkal megteremtettünk a prosztatatumoros betegek számára kiváló gyógyulási esélyt hozó, mérsékelt melléhatással járó prosztata brachyterápia két formáját, amit a mai napig mintegy 750 betegnél alkalmaztunk. Bevezettük a besugárzás pontosságát növelő képvezérelt sugárkezelést aranymarkerek prosztatába ültetésével, klinikai gyakorlatba állítottuk a korszerű intenzitásmodulált besugárzást” – mondja.

Sokat köszönhet szakmai mentorainak. Németh György professzornak, első osztályvezetőjének, aki az uro-onkológiai terület felé irányította, és szakmai előmeneteléhez minden segítséget megadott. Fodor János professzornak, korábbi osztályvezetőjének, akitől az igényes és alapos tudományos dolgozatírás alapjait tanulhatta meg. Polgár Csaba professzor úrnak, jelenlegi osztályvezetőjének, aki újabb és újabb szakmai kihívások felé terelte, és ezekhez minden lehetőséget megadott. Kásler Miklós professzor úrnak, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójának, aki a prosztata-brachyterápia megteremtésére ösztönözte.

„Az onkológia területén szolgáló orvos, szakdolgozó a szorongó, kiszolgáltatott, sokszor félelmekkel küzdő rákos beteg számára a remény embere, aki odafigyeléssel, jó szóval, megnyugtató gesztussal nagyon sokat tehet. Minél nagyobb a testi baj és lelki szorongás, annál többet tud segíteni a figyelem, a támogató, megértő jelenlét, a felvilágosítás, megnyugtatás beteg és sokszor a hozzátartozó számára. Ezért gondolom ma is, hogy minden nehézsége ellenére ez az egyik legszebb hivatás az életben. Egy-egy beteg gyógyulása, szorongásának múlása, félelmeinek oldódása nagy öröm- és energiaforrás a további gyógyításhoz” – mondja.

Dr. Ágoston Péter négy gyermek édesapja. Születésük után még két gyermeket fogadtak örökbe feleségével.

„Hivatásom ellátásában nekem a Jóisten szeretetébe vetett keresztény hitem és feleségem, családom szeretete és támogató háttere ad meg minden segítséget. Sokat jelent az intézetünkben felújított gyönyörű kis kápolna, ami reggeltől estig nyitva áll betegnek, személyzetnek, ahol mindig meg lehet pihenni egy nehéz nap után, letéve azokat a gondokat, amelyek megoldásához emberileg kevesek vagyunk.”

Azonnali on-line időpontfoglalás on-line uroonkológiai konzultációra

Azonnali online időpontfoglaláshoz kattintson ide »

Betegtörténetek dr. Ágoston Pétertől »