Innováció a rákszűrésben: Trucheck vérteszt a rák korai, tünetmentes szűrésére

A rák a világon a második leggyakoribb halál ok a szívrohamom után. Napjainkban a modern életmód és a környezeti ártalmak miatt sajnos a korai, azaz 45 éves kor előtt bekövetkező onkológiai megbetegedések is egyre gyakoribbak, noha a leggyakoribb ráktípusok (nők: mell, vastagbél, tüdő, méh, melanoma; férfiak: prosztata, tüdő, vastagbél, hugyhólyag) kiválóan szűrhetők.

A képalkotó szűrőeljárásokon túl (melyek az 1cm+ méretű daganatokat szűrik legjobban) napjainkban a laboratóriumi vizsgálatok kapcsán is hatalmas előrelépések történtek. Így például a női szervek rákja kapcsán a méhnyakrákot okozó HPV vírus kiválóan vizsgálható a méhnyakkenetből, a férfiaknál a vizeletben mért PCA3 teszt kiváló mutatója lehet a prosztataráknak, míg az általános tumormaker laborvizsgálatok is jó indikációi a betegségnek. Az örökletes rákbetegségek kapcsán kiváló panelvizsgálatok érhetők el. Olyan laborvizsgálatok azonban, amely egyszerre többféle, ráadásul korai stádiumú rákot képes kimutatni, az elmúlt években még csak a kutatási fázisuk vége felé jártak. Nemrégiben azonban az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában több kutatóintézet tesztje is elkészült, számos, megfelelő kutatással alátámasztva, melyek közül szakmailag az egyik legkiválóbb viszgálat hazákba is megérkezett: ez TrucheckTM.

A TrucheckTM szűrővizsgálatról

A TrucheckTM egy vérvizsgálat, amellyel a testünkben megjelent szolid tumorok szűrhetők.

Európában évente 4,4 millió új rákos megbetegedést észlelnek és a rákos halálozás megközelíti a 2 millió főt. Sajnos, számos esetben csak előrehaladott állapotban derül fény a rákra, amely ekkor már sokkal radikálisabb, drágább és több mellékhatással járó módon kezelhető. Elemi érdekünk, hogy a rákot minél korábban, lehetőleg lokális (áttétet még nem adó) stádiumban észleljük, mert ekkor a legmagasabb a túlélési esélyünk és ekkor kezelhető a legkönnyebben, a legkevesebb mellékhatással ez a betegség.

A vizsgálat egy rendkívül széleskörű nemzetközi együttműködés keretében létrehozott új szűrővizsgálat, amely a vérben keringő tumorsejteket azonosítja és több mint 57.000 személy bevonásával fejlesztették és validálták.

A TrucheckTM nem-invazív, azaz vérvételes vizsgálat tünetmentes személyek szolid tumor szűrésére. A teszt jellemzői miatt kizárólag szakorvosi előkonzultációval, pozitív eredmény esetében utókonzultációval vehető igénybe, melyet a vizsgálat ára tartalmaz.

Kiknek lehet javasolt ez a vizsgálat?

 • tünetmentes emberek számára, akiknek a családjában előfordult a rák
 • évenkénti általános rákszűrővizsgálatot keresők számára
 • magas rákkockázattal élő tünetmentes emberek számára
 • olyan 40 és 70 év közöttiek számára, akiknél még soha nem diagnosztizáltak rákot
 • olyan személyek számára, akiknél a klinikai vagy radiológiai eredményeik alapján nem merül fel esetlegesen a rák

Kiknek NEM ajánlott a vizsgálat?

 • Akik rákos betegek vagy azok voltak (beleértve a szolid és vérképzőszervi daganatokat)
 • Akik kórtörténetében szerepel: limfóma, leukémia, polycythaemia, plasmocytoma, myeloma multiplex, esszenciális thrombocythaemia
 • Akiknél bármilyen klinikai vagy radiológiai eredmény alapján felmerül a rák lehetősége
 • Akiknek olyan jóindulatú elváltozásuk van, amely alapján a rákot szükséges kizárni
 • Akik a mintavételt megelőző 10 napban vérátömlesztést kaptak
 • Akiknek szervátültetése vagy csontvelőtranszplantációja volt
 • Terhesek számára
 • Az immunrendszer zavarával élőknek (pl. HIV betegeknek, immunmodulátor, immunszupresszív vagy immunstimuláns terápiában részesülőknek)

A TrucheckTM technológiája

Ez a vizsgálat a vérben keringő tumorsejteket (circulating tumor cells, CTC) detektálja.
A CTC sejteket rosszindulatú tumorok bocsátják ki, de jóindulatúak (nem rákos tumorok) nem.

A TrucheckTM  Intelli teszt akár 70 különböző típusú szolid tumor jelenlétét lehet képes észlelni,
amelyek Európában a rákos megbetegedések kb. 81%-áért és a halálozások 84%-áért felelősek.

Az ábrán egy rákos beteg immunfestéssel vizsgált sejtjei láhatók.

Szövet és szervspecifikus markerek

A hagyományos CTC-alapú technikák a rosszindulatú sejtek jelenlétére az EpCAM és PanCK pozitivitásból, illetve CD45 negativitásból következtetnek. Ezek a technikák elhibázhatják olyan rákos sejtek észlelését, amelyeknek más jellemzőik vannak. A TrucheckTM vizsgálat olyan sejtmarkereket alkalmaz, amely számos különböző karcinóna altipúst felismer és olyan markereket is, amelyek más típusú rákok (pl. gliómák) felismerésére képes.

A teszt megbízhatóságának jellemzői

Szenzitivitás, azaz a teszt érzékenysége, vagyis a vizsgálat képessége a beteg emberek azonosítására:
65% – 89% a 0-4. stádiumú szolid tumorok észlelésére és lokalizálására 

Specificitás, azaz a vizsgálat képessége az egészséges emberek azonosítására:
96% – 99% tünetmentes személyek esetében

Miért tartományok vannak megadva?

 • Így sokkal reálisabb képet alkothatunk, hogy milyen érzékeny lehet a teszt különböző népcsoportokban a való életben. A klinikai vizsgálatok gyakran csak néhány intézet, népcsoport vagy korcsoport adataira hagyatkoznak, amelyek nem szándékos torzítást okozhatnak.
 • A tartomány segítségével a klinikusok és kutatók jobban megérthetik egy vizsgálat előnyeit és hátrányait az érzékenységére és fajlagosságára vonatkozóan, és így könnyebb a számukra legmegfelelőbb vizsgálatot kiválasztaniuk.
 • Így jobban modellezhető egy betegség változó megnyilvánulása, és biztosítható a vizsgálat képességeinek jobb átláthatósága, amelyre szükség van az alapos értékelés során.

A TrucheckTM előnyei

 • Szemben a hagyományos, csak egyféle ráktípus egyidőben történő vizsgálatával, a TrucheckTM egyszerre sok különböző típusú rákot képes észlelni egy egyszerű vérvételből. Sok esetben a TrucheckTM által felderített rák a hagyományos módszerekkel észrevétlen maradt volna.
 • A TrucheckTM a CTC-k molekuláris ujjlenyomatát vizsgálva nagy pontossággal képes előrejelezni, hogy a rák melyik szövetben / szervben alakult ki, ezzel segítve a további diagnosztikai lépéseket.
 • A CTC vizsgálat a hagyományos képalkotással kombinálható, amellyel így méginkább növelhető a rák felderítésének az esélye

A teszt hátrányai

Fontos tudnia, hogy a TrucheckTMteszt szűrőteszt, azaz sem a negatív, sem a pozitív eredmény nem diagnosztikus értékű. Továbbá, ellentétben a hasonló, vérben keringő sejtek alapján történű vizsgálatokkal (például NIPT),  pozitív eredmény az esetek döntő többségében képalkotó eljárással nem lesz igazolhatók, így kezelés a teszt eredményének indikációjával nem kezdhető meg! Amennyiben Önnél a teszt pozitív lesz, poszt-tanácsadáson vesz majd részt, melynek keretében az orvossal egyeztetik a javasolt életmódot, a javasolt szűrővizsgálatokat és azok gyakoriságát, valamint pszichológus szakértőt javaslunk önnek.

A TrucheckTM teszt ára, igénybevételének feltételei

 • A teszt kizárólag előzetes onkológus szakorvosi tanácsadással együtt elérhető. A konzultáción a szakorvos feladata eldönteni, hogy Önnek javasolt-e a Trucheck™ vizsgálat. Centrumunkban csak a szakorvos által vizsgálatra utalt betegek számára elérhető a Trucheck™ teszt
 • Pozitív eredmény esetén ingyenes onkológiai tanácsadást biztosítunk a teszt eredményének értelmezése és a további lépések egyeztetése kapcsán.

Pontos árat a konzultáció során az önnek javasolt teszttípus egyeztetését követően tudjuk kiajánlani.

Érdeklődés, bejelentkezés a vizsgálatra, tájékoztatás kérése az árról

Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum
1125 Budapest, Zalatnai utca 2.
+36 1 580 8620