Uroonkológiai tanácsadas

Uroonkológiai tanácsadás – Dr. Ágoston Péter

A húgy- és nemi szervek rosszindulatú daganatai között a prosztatarák a leggyakoribb. Ugyanakkor a prosztataráknál a legnagyobb a fejlődés a kezelési lehetőségekben. Ezért a műtét vagy sugárkezelés előtt érdemes alaposan tájékozódni olyan új megoldásokról, amelyeknél a legkisebb a merevedési zavar és az inkontinencia kialakulásának kockázata. Uroonkológiai tanácsadásunkon nyugodt körülmények között beszélgethet specialistánkkal az Önre váró vizsgálatokról, műtétről, sugárkezelésről és gyógyszeres terápiáról. Szakértőnk, Dr. Ágoston Péter, az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Centrumának főorvosa, 2015-ben „Az év onkológusa – az én orvosom” pályázat nyertese az Önnek leginkább megfelelő kezelést, intézményt és orvost ajánlja a húgy- és nemi szervek egyéb daganatainál is.

Uroonkológiai tanácsadás - Dr. Ágoston Péter

Uroonkológiai tanácsadás – Dr. Ágoston Péter

Azonnali on-line időpontfoglalás on-line uroonkológiai konzultációra

Azonnali online időpontfoglaláshoz kattintson ide »

Tartalom

Prosztata tanácsadás

Tanácsadás egyéb uroonkológiai betegségekben

Általános tudnivalók

Aki Önt meghallgatja

[/x_alert]

Prosztata tanácsadás

Miben tudunk segíteni a kezelés előtt álló pácienseknek?

A prosztatarák kezelését ideális esetben onkológiai centrumokban végzik, amelyekre magas szakmai színvonal jellemző. Azt mondhatjuk, hogy ha a beteg eljut egy onkológiai centrumba, akkor máris sokkal jobbak a gyógyulási esélyei.

Fontos tudni, hogy ma már a prosztatarák minden stádiumában jó kezelési eredményeket érnek el, és minden stádiumban vannak alternatív kezelési lehetőségek.

Ezekről nyújt részletes tájékoztatást Dr. Ágoston Péter, az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Centrumának főorvosa, a húgy- és nemi szervek daganatos betegségeinek specialistája.

„A betegekért végzett áldozatos munkájáért a Magyar Rákellenes Liga elnöksége
Dr. Ágoston Péter
részére Dr. Dollinger Gyula emlékérmet adományoz.”

2015.04.10.

Prof. Dr. Simon Tamás

Minden tájékoztatás és ajánlás személyre szabottan történik, a betegség típusa, súlyosságának foka, a beteg állapota, egyéb betegségei, életkora, munkája, szociális körülményei ismeretében.

A konzultáció során szakértőnk a betegség típusának leginkább megfelelő centrumot és orvost ajánlja, az Ön lakóhelyének figyelembevételével.

A prosztatarák műtéti kezelése

A prosztatarák operációja a még csak a prosztatát érintő, vagy válogatott esetekben a prosztata környezetére kezdeti ráterjedést mutató, úgynevezett lokálisan kiterjedt, de távoli áttétet nem adó daganatok esetében jöhet szóba.

Az utóbbi időben a nyílt műtéti technikák mellett egyre nagyobb teret nyer a laparoszkópiás sebészet. Mivel ez kisebb beavatkozással jár, idősebb korban is nagyobb eséllyel végezhető. Ennek eredményeként a műtétek korhatára kitolódott.

Szakértőnk a beteg igénye szerinti mélységben ismerteti a műtéti eljárást. Tájékoztatást nyújt a várható gyógyulási időtartamról, az elérhető optimális eredményről, a műtéti kockázatokról, az esetleges szövődmények előfordulási valószínűségéről. Az alapos tájékoztatás a beteg számára megnyugtató, ami növeli a műtét sikerét.

A műtét után

Az operáció után, a szövettani lelet birtokában szakértőnk értékeli az elért eredményt, és tájékoztatja Önt az utókezelés szükségességéről, illetve a különféle kezelések lehetőségeiről.

Tudni kell, hogy a prosztatarák radikális műtétjét követő utókezelést sok paraméter (a műtétet, a daganatot és a beteg állapotát érintő tényezők) együttes figyelembevételével lehet elbírálni, és ez sokszor nem egyszerű, fekete-fehér választás. Érdemes ezekről nyugodt körülmények között tájékozódni, és a szakértőnk által nyújtott szempontok alapján mérlegelni a különféle kezelések előnyeit és hátrányait.

A prosztatarák sugárkezelése

A prosztatarák sugárterápiájában óriási a fejlődés. Az egyre pontosabb módszerek célja a kezelés eredményességének növelése és az, hogy a kezelés minél kevésbé károsítsa a daganat melletti egészséges szöveteket.

Külső besugárzás

Nagyon sokat fejlődött a külső besugárzás technikája. Az úgynevezett intenzitás-modulált besugárzással (intensity modulated radiotherapy = IMRT) a korábbiaknál pontosabban lehet megtervezni a dóziseloszlást a besugarazandó céltérfogatnak megfelelően. Ez azt jelenti, hogy a szabálytalan alakú besugarazandó szövetekre pontosan illeszkedő dózistervet készítenek. Ez a módszer néhány éve hazánkban is elérhető egyes onkológiai-sugárterápiás centrumokban.

A pontosabb dózistervezéssel együtt fejlődött a besugárzás leadása is. A besugárzás pontosságát növeli a képvezérelt sugárkezelés (image guided radiotherqapy = IGRT), amellyel a céltérfogat körüli ún. biztonsági zónát lehet csökkenteni, ezáltal a mellékhatások is csökkennek. A képvezérelt sugárkezelést többféle módszerrel lehet végezni. Az egyik a kezelőgépre szerelt CT-vel történő ellenőrzés, amely egyelőre csak az Országos Onkológiai Intézetben és néhány centrumban elérhető. Egy újabb lehetőség, hogy három apró jelzőpontot (markert) ültetnek be a prosztatába, amelyek helyzetét röntgenkészülékek ellenőrzik a sugárkezelés előtt, így milliméteres pontossággal állíthatják be a kezelőasztalt a rajta fekvő beteggel együtt. A módszernek köszönhetően 40%-kal csökkenthető a besugárzási céltérfogat. Ez természetesen csökkenti a sugárkezelés okozta mellékhatásokat.

Közelbesugárzás (brachyterápia)

A közelbesugárzás olyan módszer, amely a lehető legpontosabb sugárkezelést teszi lehetővé. A kezelés során a sugárforrást a prosztatába juttatják, ahol az gyorsan és a közvetlen környezetének adja le a sugárdózist. Pontos célzással így közvetlenül a daganatot lehet elpusztítani, miközben az ép szövetek nem vagy alig károsodnak. A közelbesugárzás egyik formáját, az ún. seed kezelést a betegség korai, szervre lokalizált formájában alkalmazzák. Az eljárás onkológiai szempontból a műtéttel azonos értékű, és a legjobb potenciamegőrző módszer. Mellékhatásként csak nagyon ritkán lép fel inkontinencia.

A közelbesugárzás másik formája a nagy dózisteljesítményű brachyterápia. Ebben az esetben a sugárforrások nem maradnak bent a prosztatában. Egyetlen kezeléssel akkora dózist kap a beteg, amit körülbelül 2,5 heti külső besugárzásos kezeléssel lehetne elérni. Ez a módszer előrehaladottabb esetekben is hatékony, amikor például a daganat már átterjed az ondóhólyagra. 2011 óta mindkét közelbesugárzásos módszert finanszírozza a társadalombiztosítás.

Szakértőnk a konzultáció során megbeszéli Önnel, hogy a fentiek közül mely módszerek jöhetnek szóba, milyen eredmény várható a kezeléstől, és melyek a kezelés jellemző mellékhatásai.

Amennyiben Ön külföldi állampolgár, tájékoztatjuk a magyarországi kezelési lehetőségek árairól is, amelyek általában jóval alacsonyabbak a nyugat-európai kezelési áraknál.

A prosztatarák gyógyszeres kezelése

Szakértőnk tájékoztatást nyújt a prosztatarák gyógyszeres kezeléséről, például a hormonterápiáról is. Ismerteti a kezelések típusait, ezek alkalmazási lehetőségeit, várható eredményességét, jellemző mellékhatásait.

A prosztatarákos páciensek között fontos csoportot jelentenek azok, akiknek kiújul a betegsége. Szakértőnk számukra is teljes körű tanácsadást nyújt a kezelési lehetőségekről, és elmondja például, hogy a prosztatarák az a daganat, amelyet a tumor helyi kiújulása esetén egyes esetekben másodszor is meg lehet gyógyítani műtéttel, máskor pedig külső sugárkezeléssel vagy brachyterápiával.

Mit tudunk segíteni a prosztatarák korai felismerésében?

A prosztatarák kialakulásának okait sajnos még nem ismerjük, ezért a megelőzésre kevés lehetőségünk van. Az életkor előrehaladtával a betegség egyre gyakoribb, így 45-50 év felett érdemes odafigyelni néhány tünetre, illetve érdemes tenni magunkért akkor is, ha még panaszmentesek vagyunk.

Ha Önnél vizelési panaszok (nehézvizelés, vizeletcsepegés), véres vizelés, merevedési zavarok lépnek fel, akkor szakértőnk a megfelelő vizsgálatokra irányítja. Ez jellemzően fizikális vizsgálat (a prosztata kitapintása a végbélen keresztül), ultrahang vizsgálat és a PSA-szint mérése vérből. Az eredmények birtokában szakértőnk vagy további megfigyelést javasol, vagy továbbirányítja Önt az egészségügyi rendszerben.

Ha Ön panaszmentes, de elmúlt 45 éves, akkor is érdemes legalább kétévente elvégeztetni a fenti vizsgálatokat. A korán felismert, a még csak a prosztatára korlátozódó daganat nagyon jól kezelhető, az 5 éves tumormentes túlélés aránya 90% feletti. Az új kezelési módszereknek és gyógyszereknek köszönhetően ma már a lokálisan kiterjedt (például az ondóhólyagra átterjedt) prosztatarák esetében is 60-90% közé esik ez az arány, az előrehaladott (áttétes) esetekben pedig 30% körüli.

Tanácsadás egyéb uroonkológiai betegségekben

Az uroonkológiai betegségcsoport további rosszindulatú daganatai a húgyhólyagrák, a veserák, a húgycsőrák és a húgyvezetékrák (mindkét nemnél), a hererák és a hímvesszőrák a férfiaknál.

Húgyhólyagrák

A felületes húgyhólyagrák sebészi kezelést igényel. A műtéttel kapcsolatban szakértőnk tájékoztatást nyújt, illetve kezelési helyet és szakembert ajánlhat a hozzánk forduló betegeknek. A környező izomzatba már betörő, de áttétet még nem adó húgyhólyagráknál a radikális műtét (hólyageltávolítás, új hólyag képzése bélből) a szakmai irányelvek szerinti alapkezelés. Ugyanakkor, ha a beteg nem alkalmas a műtétére, vagy nem vállalja azt, illetve egyes válogatott esetekben szóba jöhet a radiokemoterápiás kezelés. Ez már Magyarországon is elérhető, és egyes betegcsoportokban a műtétét megközelítő gyógyulási esélyt nyújt. Előrehaladott, áttétes húgyhólyagráknál tanácsadással, második szakvéleménnyel szolgálunk, illetve ellátóhelyet javaslunk.

A húgyhólyagrák első tünete az esetek 70-80%-ban a véres vizelet. Az első ijedtség után alapos kivizsgálás szükséges, mert ezt számos más betegség is okozhatja. Szakértőnk tájékoztatást nyújt a lehetséges vizsgálatokról.
Ami a megelőzést illeti: nagyon szoros az összefüggés a húgyhólyagrák és a dohányzás között. További kockázati tényező az irritáló szerekkel (pl. anilinfestékekkel) kapcsolatos foglalkozás.

Veserák, hererák

A veserák esetében az elsődleges kezelés a műtét, még egyes áttétes esetekben is. A műtét utáni szövettani eredmény és a betegség stádiumának függvényében gyógyszeres kezelés, ezen belül célzott biológiai kezelés is szóba jöhet. Szakértőnk tájékoztatást nyújt a műtétről és az utókezelés lehetőségeiről.

A hererák kezelése Magyarországon is nagyon centralizált, mindössze néhány helyen végzik. Ez esetben szakértőnk általános tanácsadással és második szakvéleménnyel szolgál.
Ritkább daganatok esetében általános tanácsadást nyújtunk, ellátóhelyet javaslunk.

Általános tudnivalók

Mit hozzon magával a konzultációra?

Ha Ön kezelés előtt vagy alatt áll, minden dokumentációt hozzon magával, ami a betegségével, az elvégzett vizsgálatokkal, illetve a műtéttel, kezelésekkel kapcsolatos. Általában nagyon fontos a részletes szövettani lelet és műtéti zárójelentés. Inkább legyen két papírral több a táskájában, mint eggyel kevesebb.

Kérjük, készüljön panaszainak, illetve kérdéseinek maradéktalan elmondására. Ez sokszor nem is olyan egyszerű, mert a zaklatott állapot miatt lényeges információk kieshetnek. Érdemes otthon, nyugodt körülmények között – hozzátartozója segítségével, esetleg írásban – felkészülnie a konzultációra.

Példák a konzultációra érkező páciensek kérdéseire

 • Milyen kezelések léteznek a betegségemre? Műtét, sugárkezelés, gyógyszeres terápia, vagy ezek kombinációja?
 • Van választási lehetőségem ezek között?
 • Hol kezeljenek? Ki kezeljen? Van ezekbe beleszólásom?
 • Mennyi a várakozási idő a műtétnél, illetve a sugárkezelésnél?
 • Mennyi ideig tart egy ilyen műtét, mennyi időt töltök majd utána a kórházban?
 • Mik a műtéti kockázatok szövődménymentes és szövődményes esetben?
 • A sugárkezelés alatt végig a kórházban kell maradnom?
 • Megkaphatom a legmodernebb gyógyszereket?
 • Mi a gyógyulás során elérhető maximális eredmény?
 • Milyen lesz a terhelhetőségem, munkavégző képességem a műtét után?
 • Okozhat-e a kezelés potenciazavarokat vagy inkontinenciát?
 • Milyen kontrollvizsgálatokra kell járnom a műtét után?
 • Mennyi lesz az otthoni rehabilitációs idő?
 • Mikor állhatok újra munkába?
 • Mekkora a betegség kiújulásának valószínűsége?
 • A konzultáció általában 15-20 percig tart, és a beteg kísérői is részt vehetnek rajta.

Aki Önt meghallgatja: Dr. Ágoston Péter PhD, klinikai onkológus, az Országos Onkológiai Intézet sugárterápiás osztályának főorvosa
Dr. Ágoston Péter

Dr. Ágoston Péter

Dr. Ágoston Péter 1969-ben született Ajkán. Nős, hat gyermek édesapja. Középiskolai tanulmányait az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban végezte, majd a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán szerzet diplomát (cum laude, 1995). Azóta dolgozik az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás osztályán.

1996 óta az urológiai daganatok, azon belül a prosztata tumorok korszerű sugárterápiája a fő szakterülete. Több új kezelési módszert ő és munkatársai vezettek be Magyarországon (képvezérelt sugárterápia, a közelbesugárzás mindkét változata).

2000 óta a prosztatarák sugárterápiás munkacsoport vezetője, több hazai és nemzetközi klinikai vizsgálatban vesz részt. 2013 óta a Magyar Onkológusok Társaságának főtitkára, 2011-től a Magyar Uroonkológus Társaság Vezetőségi tagja.