Általános onkológiai konzultáció

Onkológiai konzultáció prof. Dr. Láng Istvánnal

Az Istenhegyi Géndiagnosztika onkológiai konzultációjának fő célja, hogy külső, minden szempontból megalapozott szakvéleménnyel segítse az Ön kezelését, azt követően, hogy diagnosztizálásra került a rákbetegség. Ebbe egyaránt beletartozik a már felállított diagnózis magyarázata, pontosabb értelmezése, az Önt kezelő onkoteam által javasolt kezelési mód másodvéleményezése, valamint annak ellenőrzése, hogy az Ön esetében megtörténtek-e a szükséges és indokolt molekuláris diagnosztikai vizsgálatok, ami a célzott daganatellenes kezelésre való alkalmasság felmérésére szolgál.

Prof Dr. Láng István elsősorban ötféle daganattípus esetén kínál onkológiai konzultációs lehetőséget: emlőrák, gyomorrák, vastagbél- és végbélrák, tüdőrák, hasmyálmirigyrák, primer csont vagy agytumor

Azonnali on-line időpontfoglalás onkológiai konzultációra

Azonnali online időpontfoglaláshoz kattintson ide »

Az onkológiai konzultáció ezen kívül azt a célt is szolgálja, hogy megpróbáljunk megnyugtató válaszokat adni az Ön rákbetegséggel kapcsolatos bizonytalanságaira, illetve a betegséggel kapcsolatos kérdéseire. Információt adunk például arról, hogy Önnél várhatóan milyen lesz a betegség lefolyása, milyen javulás várható a különféle kezelési formák alkalmazása mellett, ezek milyen mellékhatásokkal járnak, valamint hogy lehetségesnek tartjuk-e a teljes gyógyulást, vagy legalábbis a teljes tünetmentesség elérését. Az Önnel való beszélgetés során válaszokat keresünk továbbá azokra a kérdésekre is, hogy Önnél vélhetően miért alakult ki a rákbetegség, és milyen életmódbeli változtatásokra lenne szüksége ahhoz, hogy gyógyulási esélyei a megfelelő rákellenes kezelések mellett a lehető legjobbak legyenek.

A tőlünk kapott tanácsok szakmaiságára az onkológiai konzultáció vezetője, prof. dr. Láng István személye jelent garanciát (Láng professzorral készült interjúnkat itt olvashatja). A professzor közel 40 éves klinikai betegellátó gyakorlata garantálja, hogy Ön szakmailag valóban megalapozott véleményt, illetve másodvéleményt kap majd rákbetegségével és a javasolt kezelési módszerekkel kapcsolatban.

Általános onkológiai konzultáció prof. dr. Láng Istvánnal

Általános onkológiai konzultáció prof. dr. Láng Istvánnal

Ha Ön bármiben bizonytalan, mi útmutatást adunk: megmondjuk, ha a daganat génmutációinak azonosítására (molekuláris diagnosztikai vizsgálatra) van szükség ill. tanácsolni fogjuk kezelőorvosának, ha Önnek bármilyen, további kivizsgálásra lenne szüksége.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum vállalja, hogy a molekuláris diagnosztikai vizsgálatot a minta beérkezését követő 4-6 munkanapon belül elvégzi és kiértékeli, tehát az Ön várakozási ideje ez esetben minimális.

Onkológiai konzultációnk mindazok számára ajánlott, akiknél:
  • frissen került diagnosztizálásra a daganatos betegség, és még a kezelés előtt állnak,
  • akiknél előrehaladott daganatos betegség van jelen és a kezelésváltás lehetőségéről érdeklődnének,
  • akik műtéttel kapcsolatos döntés előtt állnak (emlő- vastagbél- vagy gyomorműtét),
  • illetve akiknél rosszindulatú daganatos betegség gyanúja áll fenn.

Onkológiai konzultációnkra kizárólag 16 év feletti személyeket várunk, gyermekonkológiai konzultációt központunk jelenleg nem végez.

Miben tud segíteni Önnek az onkológiai konzultáció?

Miben tudunk segíteni, ha

Miben tudunk segíteni, ha Önnél frissen került diagnosztizálásra a daganatos betegség, és még a kezelés előtt áll?

Amennyiben Önnél már diagnosztizálásra került a betegség, de még nem kezdték meg a kezelést, tanácsot adunk Önnek arra vonatkozóan, hogy van-e lehetősége célzott daganatellenes kezelést kapni az esetleges műtétet megelőzően, azt követően, kemoterápia mellett, vagy akár ahelyett. Ehhez – az előzőekben már említett módon – először is átnézzük az addigi onkológiai leleteit, majd ha ezek alapján remélhető, hogy adható lesz célzott daganatellenes kezelés, akkor tumormintájából elvégeztetjük a célzott kezelések lehetőségéről információt szolgáltató molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat.

Miben tudunk segíteni, ha Önnél előrehaladott daganatos betegség van jelen és a kezelésváltás lehetőségéről érdeklődne nálunk?

Előfordulhat, hogy Önt egy ideje már kezelik valamilyen gyógyszerrel, ez azonban nem kellően hatékony, vagy a kezelés ideje alatt teljességgel elvesztette hatékonyságát. Ez egyaránt előfordulhat a hagyományos kemoterápiás a modern, célzott daganatellenes kezelések esetében is. A tumorok ugyanis képesek rezisztenciát kialakítani az ellenük bevetett gyógyszerekkel szemben, így idővel akár egy kezdetben még igen hatékony gyógyszer is hatástalanná válhat.

Ha van értelme, akkor ebben az esetben – ugyancsak a már említett molekuláris diagnosztikai vizsgálatok segítségével – megnézhető, hogy Önnél lenne-e lehetőség arra, hogy az addig alkalmazott kemoterápiás vagy célzott daganatellenes kezelés helyett másik fajta célzott gyógyszeres kezelésben részesülhessen. Azt, hogy érdemes-e Önnél molekuláris diagnosztikai vizsgálatot végeztetni, a konzultációs alkalmon közösen beszéljük meg.

Miben tudunk segíteni, ha Önnél daganat van jelen, és műtét előtt áll?

Általánosságban az összes daganat kezelésére érvényes, hogy akkor lesz a legnagyobb a beteg túlélési és gyógyulási esélye, ha a daganatot sikerül megműteni. Előfordulhat persze, hogy nincs szükség műtétre, és célzott kezeléssel, kemoterápiával vagy sugárterápiával is megfelelően lehet kezelni a daganatot, de általánosságban elmondható, hogy a legtöbb esetben a műtét a legjobb és legbiztosabb megoldás.

A betegek egy része azonban a diagnózist követő időpontban még nincs műthető állapotban. Ennek oka például, hogy túl nagy kiterjedésű a daganat, vagy éppen olyan az elhelyezkedése, hogy nem lehet jól hozzáférni. Ilyenkor gyógyszeres vagy sugárkezelésre lehet szükség annak érdekében, hogy a tumor mérete csökkenjen, és műthetővé váljon. Gyógyszeres kezelés esetén egyaránt szóba jöhet a kemoterápia vagy a célzott kezelés, esetleg kombináltan a kettő – ezeket nevezik összefoglaló néven neoadjuváns kezeléseknek.

Onkológiai konzultációnkon arra vonatkozóan is tanácsot adunk a hozzánk forduló daganatos betegeknek, hogy érdemes – illetve egyáltalán lehetséges-e – azonnal műteni, vagy előbb sugár- illetve gyógyszeres kezelést érdemes inkább alkalmazni. A műtétet megelőző kemoterápia esetén különösen hatékonyak tudnak lenni és kevesebb mellékhatással járnak a célzott daganatterápiás szerek, ezek alkalmazhatóságának előfeltétele a molekuláris diagnosztikai vizsgálat elvégzése. A szükséges leletek birtokábanl javaslatot teszünk arra vonatkozóan is, hogy mennyire radikális műtéti beavatkozásra kerüljön sor.

Vastag- és végbélrák esetén egy kevésbé radikális műtéttel elkerülhető a bélelőemelés (sztóma).

Emlőrák esetén annak tekintetében kerülhetnek döntéshelyzetbe az emlőeltávolító műtétre váró hölgyek, hogy az emlődaganat miatt szükség van-e a teljes mell, az alatta lévő mellizomzat és a hónaljárok nyirokcsomókat tartalmazó zsírszövetének eltávolítására (ez a műtéti eljárás az úgynevezett masztektómia). Léteznek ugyanis sokkal kevésbé radikális megoldások, például az úgynevezett kvadrantektómia, amelynek során a mellnek csak körülbelül a negyede kerül eltávolításra. A lumpektómia még kevésbé radikális megoldás, hiszen ilyenkor csak a daganatcsomót és az ezt körülvevő egészséges mellszövet egy részét műtik ki. Ez utóbbi eljárást emlőmegtartó műtétnek is nevezik.

Ha Önnél emlőrákot diagnosztizáltak, akkor – érthető módon – félhet attól, hogy a műtétet és a gyógyszeres és/vagy sugárkezelést követően kiújulhat a daganat. Ez valóban nem zárható ki teljes bizonyossággal, átfogó kutatási adatsorok utalnak azonban arra, hogy a teljes emlőeltávolítást követően semmivel sem nő meg a betegek túlélése az emlőmegtartó műtéten átesettekkel összehasonlítva. Vagyis, ha Ön az emlőmegtartó műtétet követően megkapja a szükséges kezelést (ez ilyenkor jellemzően sugárkezelés), akkor nem lesz nagyobb a daganat kiújulásának esélye ahhoz képest, mintha orvosa a teljes emlőt eltávolította volna.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban tartott onkológiai konzultáción a fenti kérdésben is tanácsot adunk a hozzánk forduló hölgyeknek. Előfordulhat, hogy bár kezelőorvosa ezt tanácsolta, még sincs szükség a teljes emlő eltávolítására, és egy emlőmegtartó műtét ugyanolyan sikeres lehet a daganat kezelését illetően, mint egy ennél sokkal radikálisabb beavatkozás.

Miben tudunk segíteni, ha Önnél valamely rosszindulatú daganatos betegség gyanúja áll fenn?

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban tartott onkológiai konzultáció lehetőséget biztosít rá, hogy ha Önnél valamely, rosszindulatú daganatos betegségre utaló tünet áll fenn, tanácsot adjunk arra vonatkozóan, hogy milyen kivizsgálás javasolt az Ön számára. Egészséges és tünetmentes emberek számára nem javaslunk költséges szűrővizsgálatokat, ha azonban tumorra utaló tünete vagy tünetei vannak, ajánlott lehet egy alapos kivizsgálás az Ön egészségi állapotának minél pontosabb tisztázása érdekében. Amennyiben valóban daganatos betegség jelenlétére derül fény, a diagnózis felállítását követően tanácsot adunk arra vonatkozóan is, hogy érdemes-e molekuláris diagnosztikai vizsgálatot végeztetni. Ezekből kaphatunk ugyanis információt a gyógyszeres, célzott daganatellenes kezelések alkalmazásának lehetőségéről vagy akadályáról.

Gyakran ismételt kérdések

Mikor és hol zajlik az onkológiai konzultáció?

A konzultációra az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban kerül sor, keddenként, 15 órai kezdettel, előjegyzést követően. Láng professzor ezeken a napokon 19 óráig fogadja a betegeket. A konzultáció időtartalma 20-40 perc, az adott esettől függően.

Milyen ráktípusokkal kapcsolatban tudok még konzultálni?

Láng professzor elsősorban a fenti 5 daganattípussal kapcsolatban várja pácienseinket, de az összes olyan daganatféleséggel lehet hozzá fordulni, amellyel nem valamelyik specialistánk foglalkozik: Dr. Rosta András onkológus főorvos a limfómákkal kapcsolatban tud segítséget nyújtani, Dr. Ágoston Péter onkológus főorvos pedig az uroonkológia specialistája (prosztatarák, hererák, hugyhólyagrák).

Amennyiben alkalmasnak bizonyulok rá, hol történhet a későbbi, célzott daganatellenes kezelés?

A célzott daganatellenes kezelés helyének megválasztása teljes mértékben az Ön döntése. A kezelés egyaránt történhet az Országos Onkológiai Intézetben (előjegyzést követően), vagy a területileg illetékes onkológiai osztályon (szintén előjegyzést követően). Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum az előjegyzés technikai lebonyolításában is segítséget nyújt, vagy közvetlenül azáltal, hogy mi magunk vesszük fel a kapcsolatot az Ön által kiválasztott intézménnyel, vagy közvetve olyan módon, hogy megadjuk Önnek a minél gyorsabb kapcsolatfelvételhez szükséges kontaktokat.

Mit hozzak magammal az onkológiai konzultációra?

Feltétlenül hozza magával az eddigi orvosi vizsgálatainak eredményeit, akár onkológiai, akár bármilyen másféle orvosi vizsgálatról van szó, amelyeket a konzultációt megelőzően végeztek. Elsősorban természetesen a korábbi onkológiai vizsgálatok eredményei a legfontosabbak.

Egy vastagbélrák esetén például fontos leletnek minősül a korábbi vastagbéltükrözés eredménye. Ha történt már a tumorból mintavétel, akkor a citológiai vizsgálat eredménye, vagyis a szövettani lelet is alapvetően fontos, nemcsak a vastagbélrák, hanem az összes daganattípus esetében.

Hozza el tehát minden olyan korábbi vizsgálatának eredményeit, amelyekre a konzultációt megelőzően sor került! Csakis ezen leletek ismeretében van ugyanis értelme az onkológiai konzultációnak! Ezek nélkül – a szükséges információk hiányában – nem tudunk megalapozott szakvéleményt, illetve a későbbi diagnosztikus vizsgálatokra, kezelésekre vonatkozó tanácsot adni.

A leleteket minden esetben kinyomtatva – és nem például CD-re kiírva – kérjük elhozni!

Mennyibe kerül az onkológiai konzultáció?

Egy konzultációs alkalom díja 30 000 forint. A konzultáció végén Ön írásos szakorvosi véleményt kap arról, hogy az Ön esetében javasolt-e a molekuláris diagnosztikai vizsgálat, illetve milyen további észrevételei javaslatai vannak Láng professzornak az Ön további gyógykezelésével, műtétével kapcsolatban.

Kiváló szakemberekkel, modern műszerekkel, korszerű diagnosztikai eljárásokkal segítünk kidolgozni az optimális onkológiai kezelést