Onkohematológiai limfóma tanácsadás

Onkohematológiai limfóma tanácsadás – Dr. Rosta András

Azonnali on-line időpontfoglalás onkohematológiai konzultációra

Azonnali online időpontfoglaláshoz kattintson ide»

Limfóma konzultáció

Onkohematológiai limfóma konzultáció Dr. Rosta Andrással

Miben tud segíteni a limfóma tanácsadás, ha Önnél limfóma gyanúja áll fenn?

A szervezetünkben zajló gyulladásos folyamatok következményeként időnként előfordul, hogy testünk valamely pontján olyan nyirokcsomó jelenik meg, amely korábban nem volt ott. Ezekre általában az a jellemző, hogy a gyulladás elmúltával hamar eltűnnek: ilyenkor nem áll fenn a limfóma egyéb daganat gyanúja, és nem szükséges diagnosztikai vizsgálatot végeztetni.

Limfóma gyanú jellemzően olyan esetekben áll fenn, ha a minden előzmény – például más betegség jelenléte – nélkül, hirtelen kialakult fájdalmatlan nyirokcsomó tartósan is jelen marad, és hetek, illetve hónapok múltán sem tűnik el. Ezek a nyirokcsomók általában jól tapinthatóak és jellemzően nem okoznak fájdalmat.

Az előzmény nélkül megjelent nyirokcsomó(k) mérete nőhet is. Lassú növekedésű (indolens) limfómák esetén hónapokig, évekig is eltarthat ez a folyamat, sőt spontán csökkenhet is a nyirokcsomók mérete (mindenféle egyéb tünet nélkül). A gyors növekedésű (agresszív vagy nagyon agresszív) típusoknál viszont akár néhány hét alatt is nagyra nőhetnek a nyirokcsomók, gyors állapotromlással.

Figyelem!

Mindenképpen indokolt az orvosi és diagnosztikai vizsgálat, ha egy vagy több nyirokcsomó minden előzmény nélkül bukkan fel, és hosszabb időn – egy hónapon belül – sem múlik el, illetve ha növekszik.

Ha Ön ebben az esetben keres fel minket, akkor a következőkben tudunk segíteni:

  • Szakorvosunk megvizsgálja Önt, a megnagyobbodott nyirokcsomókat megtapintja;
  • Ha úgy ítéli meg, hogy a nyirokcsomó semmilyen módon nem utal a limfóma gyanújára (például ha a jelenléte egyértelműen összefüggésbe hozható valamilyen más betegséggel, esetleg egy már korábban is meglévő nyirokcsomóról van szó, amely nem mutat méretnövekedést), akkor általában nem javaslunk azonnali nyirokcsomó-eltávolítást vagy szövettani mintavételt, csak egy későbbi időpontban megismételt kontrollvizsgálatot (amennyiben erre valóban szükség van);

Ha viszont valóban felmerül limfóma vagy egyéb daganat lehetőség, akkor szakorvosunk javaslatot tesz a nyirokcsomóból történő szövettani mintavételre, vagy a teljes nyirokcsomó sebészeti úton történő eltávolítására. Erre azért van feltétlenül szükség, hogy egyértelműen, 100%-os biztonsággal kizárható vagy igazolható legyen a limfóma vagy egyéb daganatos betegség.

A szövettani mintavétel sok esetben elvégezhető CT-vel vagy ultrahanggal vezérelt vastagtű-biopsziával (úgynevezett core biopszia). Sok esetben a vastagtű biopsziával vett szövettani minta is elegendő a limfóma diagnózisának felállításához (vagy a betegség gyanújának kizárásához).

A patológusok – a kivett nyirokcsomó szövettani vizsgálatát elvégző szakemberek – számára azonban néha előnyösebb, ha sebészeti úton a teljes nyirokcsomót sikerül kivenni a szervezetből (például a hónaljból). Ilyenkor ugyanis az egész nyirokcsomó felépítése egyszerűen áttekinthető, ami nagyban elősegítheti a pontos diagnózis minél gyorsabb felállítását, így előfordulhat, hogy a core biopszia elvégzése után javasoljuk a nyirokcsomó sebészi eltávolítását (ha a patológus ezt igényli).

Lehetséges olyan eset is, amikor a gyanús nyirokcsomó a szervezet nehezebben hozzáférhető helyén van (például a hasban). Ilyenkor komolyabb műtéti beavatkozás is szükségessé válhat, aminek az elvégzésére szakorvosunk szintén javaslatot tesz. Ilyen esetben általában első lépésben megkísérelhető a képalkotó által vezérelt vastagtű biopszia. A szövettani vizsgálat 8-10 napot vesz igénybe.

Ha a szövettan eredménye igazolja a limfóma gyanúját, akkor el kell végezni az úgynevezett staging vizsgálatokat, amelyekkel meghatározható, hogy mennyire kiterjedt a betegség (a stage magyarul stádiumot jelent, amit római számokkal, I-estől IV-esig terjedő beosztással jelölnek). A staging vizsgálatok képalkotó módszerekkel (CT vagy PET/CT) történnek. A mérsékelt malignitású – kevésbé rosszindulatú – limfómák esetében a legtöbbször CT-vel történik a képalkotó vizsgálat (nyaki, mellkasi, hasi CT), míg az agresszív limfómáknál (például diffúz nagy B-sejtes limfóma, köpenysejtes limfóma) jellemzően PET/CT-t használnak a szakemberek (pozitron emissziós tomográfiával kombinált CT-vizsgálat)

A tanácsadást vezető szakorvosunk arra is javaslatot tesz, hogy a kettő közül melyik képalkotó módszerrel érdemes elvégezni a staging vizsgálatot. Fontos, hogy a kezeléseket követően ismét el kell végezni ezeket a vizsgálatokat. Teljes gyógyulásról, szakszóval komplett remisszióról – Hodgkin és agresszív limfómák esetében – csak abban az esetben beszélhetünk, ha a terápia lezárását követő PET/CT negatív lett. A kiterjedés meghatározásakor az esetek zömében csontvelő vizsgálatra is szükség van, melyet a kezelést végző onkohematológiai centrum szakemberei végeznek el, az eredményt pedig hematopatológusok értékelik.

Miben tud segíteni limfóma tanácsadás, ha Önnél frissen diagnosztizálták a limfómák valamely formáját, és még a kezelés előtt áll?

A limfómák kezelése rendkívül összetett, komplex feladat, amely kizárólag onkohematológiai centrumokban, a megfelelően képzett szakemberek szigorú felügyelete és irányítása mellett végezhető, sok esetben sugárterápiás szakember részvételével is. A kezelések következtében ugyanis többféle mellékhatás is felléphet, az onkohematológusok ezeket ismerik, tisztában vannak a nem kívánatos hatások kezelési lehetőségeivel. Azt is meg kell tudni ítélni, hogy mikor van szükség a terápia ideiglenes félbeszakítására, és egy másik gyógyszerre vagy gyógyszer-kombinációra történő átváltásra. (Ilyen eset lehet például a rezisztencia, vagyis a gyógyszerekkel szembeni ellenálló-képesség kialakulása a daganatsejtben, amikor a korábban alkalmazott kezelés egy idő után hatástalanná válik.)

Ha Ön a már pontos diagnózissal, de még a kezelés megkezdése előtt keres fel minket, akkor a következőkben tudunk segíteni:

  • Szakorvosunk részletesen tanulmányozza a korábban már felállított diagnózist;
  • Ha Ön egy másik orvostól már kapott javaslatot a választandó terápiára, akkor egy második szakvéleményt is kérhet tőlünk – törvényi joga van élni ezzel a lehetőséggel. Ha szakorvosunk teljes mértékben egyetért az eredeti terápiás javaslattal – ezt közli Önnel – de az is lehet, hogy némileg módosítana ezen a kezelési terven;
  • Megvitatjuk Önnel a választható kezelési alternatívákat, így Ön – az összes rendelkezésre álló információ birtokában – valóban felelős döntést hozhat a saját kezeléséről. Véleményüket írásba foglalják és az Ön rendelkezésére bocsátják.

Miben tud segíteni limfóma tanácsadás, ha Önnél a limfómák valamely előrehaladott formája van jelen, és a kezelésváltás lehetőségéről érdeklődik nálunk?

Szakorvosunk – az addigi kezelési terv és az azzal elért eredmények áttekintését követően – őszintén tájékoztatja Önt arról, hogy maradt-e még bármilyen egyéb, válaszható alternatíva a kezelésben. Előfordulhat például, hogy a hazai limfóma centrumok egyikében éppen olyan klinikai vizsgálatot indítottak, amelyben egy újfajta – és az Ön esetében talán hatékony – célzott gyógyszer kerül kipróbálásra. Az is lehet, hogy jelenlegi kezelőorvosa figyelmét elkerülte egy esetlegesen kínálkozó kezelési alternatíva, vagy éppen az volt a véleménye, hogy ez Önnél nem jöhet szóba. Ezekben az esetekben – az összes lehetséges kezelési alternatívát figyelembe véve – másodvéleményt adunk Önnek.

Sajnos valóban előfordulhat olyan eset is, amikor gyakorlatilag már nem lehet érdemi beavatkozást tenni a gyógyulás vagy a tünetmentesség elérése érdekében. Ha az összes terápiás lehetőséget már bevetették, akkor palliatív – a terápia mellékhatásait enyhítő és az életminőség javítását célzó – kezelést kell alkalmazni.

Gyakran Ismételt Kérdések az onkohematológiai limfóma tanácsadással kapcsolatban

Milyen típusú limfómák esetén fordulhat hozzánk?

Onkohematológiai limfóma tanácsadásunk célja, hogy a legszakszerűbb segítséget nyújtsuk Önnek a limfómák diagnosztikájában és kezelésében (ide értve a krónikus limfoid leukémiát, a CLL-t is). Szakorvosunk – dr. Rosta András onkohematológus – először alaposan átnézi az Ön leleteit, majd javaslatot tesz az általa megfelelőnek, kívánatosnak tartott kezelési formára. Szakszerű eligazítást nyújt azzal kapcsolatban is, hogy a javasolt kezelést melyik, a limfómák kezelésére specializálódott hazai centrumban lenne kívánatos elvégezni. A limfómák különféle formáiról itt olvashat bővebben: Milyen típusai vannak a limfómáknak?

Amennyiben alkalmasnak bizonyulok rá, hol történhet a későbbi, célzott daganatellenes kezelésem?

A kombinált-célzott daganatellenes kezelés helyének megválasztása teljes mértékben az Ön döntése. A kezelés történhet a területileg illetékes limfóma centrumban (előjegyzést követően), vagy az Ön által preferált onkohematológiai központban. Szakorvos szakértőktől erre vonatkozóan is megfelelő információt kap.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum az előjegyzés technikai lebonyolításában is segítséget nyújt, vagy közvetlenül azáltal, hogy mi magunk vesszük fel a kapcsolatot az Ön által kiválasztott intézménnyel, vagy közvetve olyan módon, hogy megadjuk Önnek a minél gyorsabb kapcsolatfelvételhez szükséges kontaktokat. A különféle limfóma típusok célzott kezelésének lehetőségeiről itt olvashat bővebben: A limfómák célzott kezelési lehetőségei

Mit hozzak feltétlenül magammal az onkohematológiai limfóma tanácsadásra?

Mindenképpen hozza magával az eddigi orvosi vizsgálatainak eredményeit, akár onkológiai, akár bármilyen másféle orvosi vizsgálatról van szó. Elsősorban természetesen a limfómával kapcsolatos korábbi vizsgálatok eredményei a fontosak. Ha történt már a tumorból szövettani mintavétel, akkor ennek eredménye, a szövettani lelet is alapvetően fontos.

Hozza el tehát minden olyan korábbi vizsgálatának eredményét, amelyekre a tanácsadást megelőzően sor került! Csakis ezen leletek ismeretében van ugyanis értelme a tanácsadásnak! Ezek nélkül – a szükséges információk hiányában – nem tudunk megalapozott szakvéleményt, illetve a későbbi diagnosztikus vizsgálatokra, kezelésekre vonatkozó javaslatot adni.

A leleteket minden esetben kinyomtatva – és nem például CD-re kiírva – kérjük elhozni!

Mennyibe kerül az onkohematológiai limfóma tanácsadás?

Egy konzultációs alkalom díja 30.000 forint. Ennek végén írásos szakorvosi véleményt kap arról, hogy az Ön esetében javasolt-e molekuláris diagnosztikai vizsgálat elvégzése, illetve hogy milyen további észrevételei, javaslatai vannak szakorvosunknak az Ön további kezelésével kapcsolatban.