„Az onkológiában a prevenció, illetve a korai felismerés a legfontosabb elemek”

Dr.Bittner Nóra az onkológiában hosszú évtizedek óta az egyik legnagyobb név. Tizenkét különböző bizottság tagja és szinte minden jelentős onkológiai program kialakításában részt vett hazánkban. Tapasztalatai alapján a rák ellen, mely korunk második leggyakoribb haláloka igenis létezik kiváló ellenszer – a prevenció és a korai felismerés. 

Magyarországon a rosszindulatú daganatok 60%-a késői felismerésű, pedig a rák korai diagnosztizálása esetén a gyógyulás esélye sokszorosan nagyobb lehet.

A Doktornő elhivatottan küzd a rákprevencióért és az ezzel kapcsolatos edukációért, miközben a három leggyakoribb ráktípus szakértője és végez kiváló rákkezelési munkát elsősorban a tüdő, a vastagbélrák és a mellrák kapcsán.

Szakmai pályafutása

Dr. Bittner Nóra a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte általános orvosi diplomáját 1989-ben, majd a tüdőgyógyászatra specializódott, e területen szakvizsgázott és dolgozott Pécsett. A tüdőgyógyászat kapcsán már pályája elejétől a daganatos betegek ellátására fókuszált, a későbbiekben tudományos PhD fokozatát is e területen, a tüdődaganatok genetikai eltérésen alapuló kezeléséből írta. A Doktornő ugyanakkor az onkológia több területében is elmélyedt. Érdeklődési területét a három leggyakoribb daganattípusra, azaz a tüdő mellett, az emlő és az emésztőszervi daganatok kivizsgálására bővítette.

A budapesti, Országos Onkológiai Intézetben 12 évig dolgozott , onkológus főorvosként. Fő kutatási és ellátási területe a tüdő, emlő, vastagbél és ritka daganatok voltak. Számos klinikai kutatásban részt vett és vezetett, és eközben klinikai farmakológiai szakvizsgát is szerzett.

Pályafutása során mindig is kiemelt figyelmet fordított a a betegekkel való együttműködésre, az egyenragú kommunikációra és komplex betegtájékoztatásra. Hiszi, hogy az onkológiában az edukáció és az ezáltali gyakori szűrések rengeteg ember életét menthetnék meg. Később Debrecenben a tüdőgyógyászati Klinika igazgatói posztját töltötte be 3 évig, majd a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának docenseként dolgozott.