Genediagnosis-C mutáció vizsgálat

SENTIS™ Cancer+Discovery Génpanel – átfogó tumordiagnosztikai vizsgálat

A célzott daganatterápiához

A daganatok egy jelentős része sebészeti úton nem, vagy csak részben távolítható el, ezért a szervezetben maradó és esetlegesen áttétet képző rákos sejteket az osztódásukban és továbbterjedésükben gátolni kell. Napjainkban erre a célra a legelterjedtebben a kemoterápiát és a sugárterápiát alkalmazzák. Sok esetben ezekkel a kezelésekkel teljes gyógyulás vagy hosszú túlélés érhető el, azonban jelentős mellékhatásaik is lehetnek, mivel a daganatsejtek mellett az ép testi sejteket is elpusztítják. Az elmúlt évtizedekben ezt felismerve átfogó kutatások indultak, olyan speciális gyógyszerek kifejlesztésére, amelyek csak a rákos sejteket gátolják és minél kisebb hatással vannak az egészséges sejtműködésre.

Napjainkban már százas nagyságrendű azoknak a gyógyszereknek a száma, amelyeket az Amerikai és az Európai Gyógyszerügynökségek (FDA, EMA) célzott rákterápiaként engedélyeztek. Ezek jellemzője, hogy nagyon hatékonyan képesek a daganatot támadni, azonban gyakran csak akkor hatásosak, ha a tumorban megtalálható egy speciális, a gyógyszer célpontjául szolgáló génmutáció. A precíziós rákgyógyászat fejlődését jól mutatja, hogy jelenleg ezernél is több új hatóanyagot vizsgálnak klinikai kísérletekben. Így biztosan lehet arra számítani, hogy a jövőben dinamikusan tovább fognak bővülni a rákbetegek számára elérhető célzott terápiás lehetőségek.

A célzott terápiák közül külön kiemelendők az immunrendszer ellenőrző pontjait gátló kezelések, amelyeknek nagy előnye, hogy gyakorlatilag bármely daganat esetén alkalmazhatók és nem kötöttek egyedi mutáció meglétéhez. Az ilyen típusú immunterápia alkalmazásának feltétele, hogy a tumor DNS-ben egyszerre nagyon sok mutáció halmozódjon fel, amely úgynevezett neoantigének (a szervezet számára idegen antigének) megjelenését eredményezheti. Ezek az újonnan megjelent fehérjék a rákos sejtek felszínén nagyon jó célpontot szolgáltatnak az immunsejtek számára, így az immunválaszt stimulálva hatékonyan küzdhetünk a rák ellen.

SENTIS™ Cancer+Discovery tumordiagnosztikai teszt
SENTIS™ Cancer+Discovery tumordiagnosztikai teszt

SENTIS™ Cancer+Discovery génpanel

A személyre szabott terápiák alkalmazhatóságának alapfeltétele tehát a daganatszövet minél pontosabb megismerése molekuláris genetikai szinten. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum új átfogó SENTIS™ Cancer+Discovery tumordiagnosztikai tesztje, 636 gén vizsgálatával, mikroszatellita instabilitás (MSI) és tumor mutációs teher (TMB) analízissel részletes képet ad a daganat genetikai hátteréről, így gyorsan és hatékonyan segít eldönteni, hogy a daganat valamilyen célzott vagy immunterápiás módszerrel kezelhető-e. Az elemzés emellett a beteg vérmintája alapján további információkkal szolgál az estleges örökletes rákhajlammal kapcsolatba hozható génekről.

Tudjon meg többet a tumordiagnosztika és a célzott terápiás lehetőségek hátteréről»

Hogyan zajlik a mutáció vizsgálat?

A tumordiagnosztika munkafolyamata:

SENTIS™ Cancer+Discovery tumordiagnosztikai teszt folyamatábrája
SENTIS™ Cancer+Discovery tumordiagnosztikai teszt folyamatábrája

A vizsgálat során az Öntől vett tumor- és vérmintát újgenerációs szekvenálással a világ élvonalába tartozó BGI Clinical Laboratories-nál vizsgálják meg, majd az eredményt külön erre a célra kifejlesztett bioinformatikai programokkal elemzik. Az elemzés magába foglalja a megtalált mutációk hatásának vizsgálatát, és adatbázis- illetve szakirodalomkeresést a lehetséges terápiák felderítésének céljából. A beteg daganatának genetikai háttere alapján több mint 100 célzott gyógyszer (melyből 81 FDA engedélyezett), 17 FDA engedélyezett kemoterápiás és 6 immunterápiás készítmény használhatóságát vizsgálják. Az így elkészült lelet tartalmazza a megtalált mutációk és a tumor típusa alapján beazonosított összes célzott kezelési lehetőséget, továbbá az esetlegesen releváns indikáción túli gyógyszerrendelést valamint a lehetséges fázis II és III klinikai vizsgálatokat. A lelet emellett további információkkal szolgál a daganat kialakulásának hátterében álló szerzett és örökletes mutációkkal kapcsolatban.

A szolgáltatás a társadalombiztosítás keretén belül, indokolt esetben mindig elérhető.

A vizsgálat átlagos átfutási ideje 15 munkanap (a tumor- és vérminta kézhezvételétől)

A tumordiagnosztikai vizsgálatot megelőzően előzetes onkológiai konzultációra van szükség.

Ha onkológus szakorvosának tájékoztatásán felül szeretné igénybe venni további tájékoztatást, várjuk szeretettel Centrumunkba. Konzultációnkon ön egyértelmű választ kaphat arra a kérdésre, hogy  a tumordiagnosztika adhat-e plusz információt az Ön betegségének kezeléséhez. A konzultációt Prof. Dr. Láng István, hazánk egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező onkológus szakembere vezeti. Közel 40 éves klinikai betegellátó gyakorlata garantálja, hogy Ön szakmailag megalapozott véleményt, illetve másodvéleményt kapjon rákbetegségével és a célzott kezelések feltárására végzett tumordiagnosztikával kapcsolatban.

Az onkológiai konzultációra kérjük hozza el az összes addigi leletét. A vizsgálat elindításához mindenképp szükséges a szövettani/citológiai lelet. 

Jelentkezem onkológiai konzultációra»