A HER2-amplifikáció célzott kezelése

A HER2-amplifikáció célzott kezelése

Hogyan hatnak a HER2-pozitív tumorok ellen kifejlesztett célzott gyógyszerek?

A célzott daganatellenes kezelés specifikusan képes gátolni a HER2 receptorok működését, mérsékelve ezzel a daganatos sejtek túlzott szaporodását. A kezelés további előnye, hogy mivel célzottan juttatnak ellenanyagot a szervezetbe, közvetett módon a beteg immunrendszere is aktiválható a daganatsejtek ellen.
A HER2-ellenes célzott terápia hatásmechanizmusa a következő: a beadott ellenanyagok megkeresik a daganatsejtek felszínén lévő HER2-receptorokat, majd hozzájuk kötődve mintegy hidat képeznek az immunrendszer sejtjei és a daganatsejtek között. A folyamat végeredménye, hogy a célzott ellenanyag-terápia segítségével az immunrendszer mozgósított sejtjei végül elpusztítják a daganatos sejteket.

Mennyire hatékony a HER2-pozitív tumorok célzott daganatterápiája?

Az emlőrákoknak és a gyomorrákoknak egyformán mintegy az ötöde HER2-pozitív.

A HER2-pozitív emlőrák – a HER2-ellenes célzott terápia bevezetését megelőzően – nehezebben kezelhetőnek, rosszabb prognózisúnak és agresszívabb lefolyásúnak számított. Ez azt jelentette, hogy ez a típus gyakrabban és korábban adott távoli áttéteket. A HER2-ellenes kezelés mára megfordította ennek az emlőrák-típusnak a lefolyását. A HER2-pozitív emlőrákok az egyik legrosszabb prognózisú daganattípusból a viszonylag jól kezelhető daganatok csoportjába kerültek át.

HER2-pozitív gyomorrákok esetén – kisebb-nagyobb különbségekkel – ugyancsak érvényesek a fentebb leírtak. A terápia hatásmechanizmusa ugyanaz, mint az emlőrák esetében, csak a HER2-meghatározás módszertanában vannak különbségek.

Elérhető-e célzott kezeléssel a teljes gyógyulás? Ha nem, akkor miért hatékonyabb a célzott kezelés a hagyományos kemoterápiához képest?

A HER2-ellenes biológiai készítmény – a korábban használt kemoterápiás szerekkel ellentétben – kifejezetten előnyös mellékhatás-profillal rendelkezik. Nem mondható, hogy egyáltalán nincsenek mellékhatások, az viszont igen, hogy ezek jóval enyhébbek, mint a kemoterápiás szereké.

A célzott kezelés céljait tekintve el kell különíteni egymástól a korai és az áttétes emlőrákokat. Korai emlőrákok esetén ma már nagyjából 80%-os 5-éves túlélés biztosítható. A már áttétet is adott, metasztatikus emlőrákok esetében körülbelül 15%-os ez az arány. Korai emlőrákoknál a daganat eltávolítása, a mikroáttétek kiirtása és a kiújulás megelőzése a cél, ami akár a teljes gyógyulást is lehetővé teszi.

Késői, áttétes emlőrákoknál ezzel szemben inkább a progressziómentes időszakok megnyújtásán, a túlélés meghosszabbításán, a tüneti kezelésen és az életminőség fenntartásárán van a fő hangsúly.

Hányféle célzott szer érhető el HER2-pozitív daganat esetén?

Azon emlő- és gyomorrákos betegek kezelésére, akiknek daganatsejtjein kóros mennyiségben vannak jelen a HER2 receptorok, Magyarországon egyféle célzott daganatellenes gyógyszer érhető el.