Sentis fejléckép

SENTIS™ Cancer+Discovery átfogó tumordiagnosztikai vizsgálat

A daganatok egy jelentős része sebészeti úton nem, vagy csak részben távolítható el, ezért a szervezetben maradó és esetlegesen áttétet képző rákos sejteket az osztódásukban és továbbterjedésükben gátolni kell. Napjainkban erre a célra a legelterjedtebben a kemoterápiát és a sugárterápiát alkalmazzák. Sok esetben ezekkel a kezelésekkel teljes gyógyulás vagy hosszú túlélés érhető el, azonban jelentős mellékhatásaik is lehetnek, mivel a daganatsejtek mellett az ép testi sejteket is elpusztítják. Az elmúlt évtizedekben ezt felismerve átfogó kutatások indultak, olyan speciális gyógyszerek kifejlesztésére, amelyek csak a rákos sejteket gátolják és minél kisebb hatással vannak az egészséges sejtműködésre.

Napjainkban már százas nagyságrendű azoknak a gyógyszereknek a száma, amelyeket az Amerikai és az Európai Gyógyszerügynökségek (FDA, EMA) célzott rákterápiaként engedélyeztek. Ezek jellemzője, hogy nagyon hatékonyan képesek a daganatot támadni, azonban általában csak akkor hatásosak, ha a tumorban megtalálható egy speciális, a gyógyszer célpontjául szolgáló génmutáció. A precíziós rákgyógyászat fejlődését jól mutatja, hogy jelenleg ezernél is több új hatóanyagot vizsgálnak klinikai kísérletekben. Így biztosan lehet arra számítani, hogy a jövőben dinamikusan tovább fognak bővülni a rákbetegek számára elérhető célzott terápiás lehetőségek.

A célzott terápiák közül külön kiemelendők a legújabb immunterápiák (immune checkpoint inhibitor treatment = az immunrendszer ellenőrző pontjait gátló kezelések), amelyeknek nagy előnye, hogy gyakorlatilag bármely daganat esetén alkalmazhatók és nem kötöttek egyedi mutáció meglétéhez. Az ilyen típusú immunterápia alkalmazásának feltétele, hogy a tumor DNS-ben egyszerre nagyon sok mutáció halmozódjon fel, amely úgynevezett neoantigének (a szervezet számára idegen antigének) megjelenését eredményezheti. Ezek az újonnan megjelent fehérjék a rákos sejtek felszínén nagyon jó célpontot szolgáltatnak az immunsejtek számára, így az immunválaszt stimulálva hatékonyan küzdhetünk a rák ellen.

Csúcstechnológia az onkológiai molekuláris diagnosztikában

A személyre szabott terápiák alkalmazhatóságának alapfeltétele a daganatszövet minél pontosabb megismerése molekuláris genetikai szinten. Ezt a célt szolgálja az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum új átfogó tumordiagnosztikai tesztje.

A SENTIS™ Cancer+Discovery génpanel 636 gén vizsgálatával, mikroszatellita instabilitás (MSI) és tumor mutációs teher (TMB) analízissel részletes képet ad a daganat genetikai hátteréről.

Így gyorsan és hatékonyan segít eldönteni, hogy a daganat valamilyen célzott vagy immunterápiás módszerrel kezelhető-e. Az elemzés emellett a beteg vérmintája alapján további információkkal szolgál az estleges örökletes rákhajlammal kapcsolatba hozható génekről.

SENTIS™ Cancer+Discovery átfogó tumordiagnosztikai vizsgálat

Hogyan zajlik a SENTIS™ Cancer+Discovery mutáció vizsgálat?

A vizsgálat során az Öntől vett tumor- és vérmintát újgenerációs szekvenálással a világ élvonalába tartozó BGI Clinical Laboratories-nál vizsgálják meg, majd az eredményt külön erre a célra kifejlesztett bioinformatikai programokkal elemzik. Az elemzés magába foglalja a megtalált mutációk hatásának vizsgálatát, és adatbázis- illetve szakirodalomkeresést a lehetséges terápiák felderítésének céljából. A beteg daganatának genetikai háttere alapján több mint 100 célzott gyógyszer (melyből 81 FDA engedélyezett), 17 FDA engedélyezett kemoterápiás és 6 immunterápiás készítmény használhatóságát vizsgálják. Az így elkészült lelet tartalmazza a megtalált mutációk és a tumor típusa alapján beazonosított összes célzott kezelési lehetőséget, továbbá az esetlegesen releváns indikáción túli gyógyszerrendelést valamint a lehetséges fázis II és III klinikai vizsgálatokat. A lelet emellett további információkkal szolgál a daganat kialakulásának hátterében álló szerzett és örökletes mutációkkal kapcsolatban.

Hogyan zajlik a SENTIS™ Cancer+Discovery mutáció vizsgálat?

Mennyibe kerül a SENTIS™ Cancer+Discovery átfogó tumordiagnosztikai vizsgálat?

A szolgáltatás aktuális áráról kérjük itt érdeklődjön elérhetőségeink egyikén!

Mennyi idő alatt kapom meg az eredményt?

A vizsgálat átlagos átfutási ideje 15 munkanap (a tumor- és vérminta kézhezvételétől)

Tumordiagnosztikai vizsgálatot megelőző onkológiai konzultáció

Egy költséges diagnosztikai vizsgálat mérlegelése esetén természetes, hogy pácienseink és hozzátartozóik a lehető legalaposabban tájékozódni igyekeznek azzal kapcsolatban, hogy mit várhatnak és mit nem várhatnak a vizsgálattól ill. annak eredményétől, ezért a szolgáltatás igénybe vételének szándéka esetén pácienseink részére Centrumunk minden esetben előzetes onkológiai konzultációt biztosít. A konzultációt Prof. Dr. Láng István, hazánk egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező onkológus szakembere vezeti. Közel 40 éves klinikai betegellátó gyakorlata garantálja, hogy Ön szakmailag megalapozott véleményt, illetve másodvéleményt kapjon rákbetegségével és a célzott kezelések feltárására végzett tumordiagnosztikával kapcsolatban.

Az onkológiai konzultációra kérjük hozza el az összes korábbi leletét!

Az általános állapotfelmérést és a leletei értelmezését követően kerül sor annak eldöntésére, hogy az Ön számára érdemes-e a génpanel vizsgálatot elvégezni. Amennyiben a szakorvosunkkal történő konzultáció alapján Ön kéri a SENTIS™ Cancer+Discovery tumordiagnosztikai elemzés elvégzését, akkor annak ára tartalmazza az előzetes és a vizsgálat eredményét értékelő utólagos konzultáció árát is.

A vizsgálat elindításához mindenképp szükséges a szövettani/citológiai lelet, de ennek ügyintézését Centrumunk végzi a szolgáltatás keretében.