NRAS mutáció vizsgálat

NRAS mutáció vizsgálat

Hogyan változtatja meg az NRAS mutáció a sejtek jelátviteli folyamatait?

Az NRAS – amely egy gén és az általa termelt enzim (fehérje) neve is egyben – a harmadikként felfedezett RAS gén, amelyet a londoni Institute of Cancer Research kutatócsoportja azonosított. Az N betű a neuroblasztóma sejtekre utal, mivel emberekben ebben a sejttípusban került először leírásra ez a gén.

Az 1-es kromoszómán elhelyezkedő NRAS gén által termelt N-Ras fehérje elsődlegesen a sejtosztódás szabályozásában játszik szerepet. A fehérje – a jelátvitel néven ismert folyamaton keresztül – a sejt magjába juttat információt a sejten kívüli térből. Az N-Ras által közvetített jel növekedésre és osztódásra (proliferáció) utasítja a sejtet, illetve serkenti a sejtek érését és a speciális funkciók megjelenését (differenciáció). Az NRAS gén az onkogének közé tartozik, ami azt jelenti, hogy ha a génben mutáció jelenik meg, akkor ennek hatására rákos elfajulás indulhat be a korábban egészségesen működő sejtben.

Az NRAS mutáció többféle ráktípus kialakulásának valószínűségét is növelhetik. Ezek a mutációk ugyanis olyan N-Ras fehérje termelődéséhez vezethetnek, amely folyamatosan aktív és arra sarkallja a sejteket, hogy növekedjenek, és mindenféle ellenőrzés nélkül, kontrollálatlanul kezdjenek osztódni.

Nagyon fontos, hogy az NRAS gén mutációit az egyik leggyakoribb daganattípusban, a vastagbélrákok esetében is leírták. Az NRAS gén mutációi a vastagbéldaganatos betegek körülbelül 10%-át érintik. Magyarországon évente körülbelül 5000 áttétes vastagbéldaganatot kezelnek, akik közül az NRAS génhibája mintegy 4-500 beteget érinthet. Jelentős számú páciensről van tehát szó, akiknek a hatékony kezeléséhez alapvető információt nyújthat az NRAS gén molekuláris diagnosztikai vizsgálata (lásd lejjebb).

Az eddigi elvégzett kutatásokból az is kiderült, hogy az NRAS gén mutációi a bőr pigmentsejtjeiből kiinduló daganatokban, vagyis a melanomákban (a melanociták daganata) is igen gyakoriak. A NRAS testi mutációit a rosszindulatú melanomák mintegy 13-25%-ában mutatták eddig ki.

Az NRAS gén mutációit ezen kívül több másik daganattípusban, így például a mieloid leukémiákban és a vese, valamint a pajzsmirigy daganataiban is kimutatták már.

Az NRAS mutáció vizsgálata vastagbélrák, tüdőrák, melanoma és pajzsmirigyrák esetén javasolt

Mi a jelentősége az NRAS mutáció vizsgálatának a célzott daganatellenes terápiák alkalmazhatósága szempontjából?

Az NRAS gén molekuláris diagnosztikai vizsgálatával a jövőben pontosítható lesz a melanomás betegek célzott daganatellenes kezelése, és ami ennél is fontosabb, hogy már jelenleg is pontosítható a vastagbélrákos betegek EGFR-gátlókkal végzett célzott terápiája.

Vastagbélrák

Korábban Magyarországon rutinszerűen egy gén, a KRAS vizsgálata történt meg a vastagbélrákos betegek esetében. A legújabb – 2013-ban közzétett – kutatási eredmények alapján azonban már azoknál a betegeknél is indokolt az NRAS vizsgálata, akiknél a KRAS génben nem mutattak ki génhibát (vad típusú KRAS). Az NRAS gén mutáns változata – a KRAS mutáns változatához hasonlóan – ugyanis megakadályozza, hogy a célzott daganatellenes kezelés (EGFR-gátlás) kifejtse hatását.

Az NRAS gén molekuláris diagnosztikai vizsgálata egy már hazánkban is OEP-finanszírozottan elérhető EGFR-gátló gyógyszer személyre szabottabb alkalmazását teszi lehetővé ebben a betegcsoportban.

Az NRAS gén molekuláris diagnosztikai vizsgálatát abban az esetben végezzük el klinikánkon, ha Önnél a KRAS génben nem mutattak ki génhibát. A KRAS gén molekuláris diagnosztikai vizsgálatáról itt olvashat részletesen: A KRAS mutáció és vizsgálata.

Kinek érdemes elvégeztetnie az NRAS mutáció vizsgálatát?

Jelen pillanatban még nem rendelkezünk olyan célzott gyógyszerrel, amellyel közvetlenül is gátolható lenne a mutáns NRAS gén által termelt, állandóan aktív N-Ras fehérje működése. Azt viszont tudjuk, hogy vastagbélrák esetében az EGFR gátlásra épülő célzott daganatterápia eredménytelen lesz, ha az NRAS gén mutáns formában van jelen, ami egyúttal azt is jelenti, hogy mutáns NRAS esetében célszerű más terápiát választani, mert az lesz a hatásosabb. A terápiát összeállító onkológus számára tehát fontos információról van szó.

Mennyibe kerül az NRAS gén mutációjának vizsgálata?

A vizsgálat díja az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinikán 55 000 Forint.

Mennyi idő alatt van meg az eredmény?

Klinikánk vállalja, hogy a molekuláris diagnosztikai vizsgálatot a minta beérkezését követő 4-6 munkanapon belül elvégzi és kiértékeli.